Твърди Дискове & SSD

Твърди Дискове & SSD

Свободното място за съхранение и производителност са два от най-важните критерии, при изчислителната мощ на всеки компютър. Традиционно, твърдият диск се разглежда като обект за повечето от персоналните компютри, но съществува алтернативен хардуер. SSD устройствата са предпочитани от хора в много обществени сфери, за технологичните им нужди и има няколко различни класификации, те могат да се използват самостоятелно или в тандем с друго оборудване. SSD устройствата са надеждно средство, чрез което ще се подобрят възможностите на всички компютри. Те трябва да се имат в предвид от всеки, който търси по-бързи скорости или просто увеличено дисково пространство.

Какво представлява SSD?

Въпреки, че всички имат една и съща цел, има огромна разлика между SSD устройствата и традиционните твърди дискове. Типичният твърд диск се състои от подвижни (механични) части, които работят като магнит със оптичен носител, докато SSD устройствата работят с доста по-нова и надеждна технология. Интегралните схеми и чипове при тях се справят страхотно с полупроводниковата памет, която функционира като дисково устройство, благодарение на флаш паметта за четене и запис, те са много по-практични устройства в сравнение със стандартните твърди дискове. SSD се считат за много по-бързи, с по-кратки времена на зареждане и поради липса на подвижни компоненти, те не изискват подмяна на части, също така са много по-тихи от традиционните твърди дискове. Има много предимства при използването на SSD. Както е посочено по-горе, те са предпочитани от много хора пред стандартните хард дисковете, в днешни времена цената, на която се продават ги прави по-достъпни от всякога. Разликите във времето за четене и запис са значителни, а тези, които търсят по-висока ефективност на входно / изходното устройство, трябва да проучат възможностите, които SSD дисковете могат да имат.

Видове SSD

Могат да се използват по няколко различни начина. Стандартните (вътрешни) SSD устройства, като SanDisk Extreme II и Seagate 600 Series, са предназначени да бъдат инсталирани в самия системен хардуер. Други, като LaCie Thunderbolt и Buffalo Drive Mini Thunderbolt, могат да бъдат свързани външно чрез портове като USB, това са външни SSD устройства. Има и SSD, специално разработени за бизнеса. Kingston SSDNow, OCZ Talos 2 C серията и Seagate 600 Pro са известни като твърди дискове от корпоративен клас. Този вид хардуер идва в различни размери и може да бъде външен или вътрешен. Решения от такова естество също съществуват и в промишлеността. Такива устройствата са Wintec I-Temp и Transcend PATA SLC и те често се инсталират вътрешно. Има и друга алтернатива, която идва под формата на хибридни твърди дискове. Това е решение, при което технологиите се обединяват, за да се създаде по-голямо пространство за съхранение и по-висока скорост в сравнение с традиционните твърди дискове. По този начин често търсените данни могат да бъдат кеширани на част от твърдия диск, освобождавайки основната част от твърдия диск за разширено съхранение и обработка. Моделите на пазара, като Hybrid Drive от Seagate и Samsung Spinpoint M Series, се разглеждат като доста удобен начин за повишаване на производителността, без използването на две отделни технологии. Много хора считат това за рентабилно решение при дилемата за обем на съхранение или скорост.