Каква PC кутия да избера?

Информацията е публикувана от: StokataStoki 13/01/2019 0 Брой коментари
Персоналния компютър е вид система съставена от компютърни компоненти (хардуер) поставени в PC кутия.
Какво представлява един персонален компютър?
Типичният настолен компютър се състои от компютърна система (хардуер) и периферия като клавиатура, мишка и монитор. Компютърната система е кутията за всички основни компоненти на компютъра. Нарича се и компютърна кутия или компютърно шаси. Кутиите обикновено са изработени от стомана или алуминий, но може да се използва и пластмаса. Докато повечето компютърни кутии са доста обикновенни, черни, метални, някои производители се опитват да дадат на кутията някакъв нюанс с красиви цветове и специални дизайнерски елементи.
Функции
Основната функция на компютъра е да събере всички останали компоненти заедно и да предпази чувствителните електронни части от външната среда. Типичната компютърна кутия е достатъчно голяма, за да позволи ъпгрейд, като добавяне на втори твърд диск или видеокарта за по-висока производителност. Друго важно предназначение е дизайна предвиден за въздухо поток и по-добро охлаждане на компонентите. Сравнително лесно е да се отвори компютърната кутия, за да могат да бъдат заменени определени компоненти или да бъде направен ъпгрейд. За разлика от персоналния компютър, е доста по-трудно да се отвори преносим компютър, който не е проектиран за промени и ъпгрейд.
В повечето настолни компютри предната им част съдържа елементи, които са необходими на потребителя, като например бутона за захранване, оптично дисково устройство, аудио изход за слушалки и няколко USB порта. Задната страна на кутията има всички други портове и букси като - за мишка, захранване, монитор, клавиатура, интернет връзка и други периферни устройства. Обикновено има повече връзки, отколкото са необходими.
Какво може да има в компютърната кутия ?
Там се намира хардуер който се състои от компоненти, които са предвидени да бъдат съвместими помежду си, за да може един компютър да функционира правилно, основните са дънна платка, видео карта, захранване, централен процесор, твърд диск или SSD, РАМ памет и оптично дисково устройство.