Какво е Процесор?

Информацията е публикувана от: StokataStoki 13/01/2019 0 Брой коментари

Централен процесор или CPU е сърцето на една компютърна система, може да се смята за един от основните хардуерни компоненти. Той е малък компонент изграден от полупроводници, които комуникират чрез милиони електрически импулси, минаващи през милиарди транзистори. Процесорът принуждава другите системни компоненти, да изпълняват командите на потребителите.

При закупуване на настолен компютър или преносим компютър, характеристиките на процесора обикновено са първото нещо, което се проверява, това определя способността на системата. Например, в един висококачествен гейминг персонален компютър или работна станция CPU - то, може да не е най-скъпият компонент в компютъра (обикновено е Графичната карта), но до много голяма степен носи отговорност за нейната производителност, както и на останалите компоненти. Скъпата графична карта от висок клас, няма да компенсира, слабата ефективност идваща от процесор, с ниска производителност, затова всички компоненти в компютърната система, трябва да са съобразени едни спрямо други. 

Основните характреристики, които трябва да проверите при избора на един процесор са: типа сокет (гнездото на дънната платка за процесора), скоростта на ядрата (честота на GHz), брои ядра, капацитет на кеш паметта и възможност за овърклок.

При закупуването на правилният процесор, Вие ще получите ефективност и висока производителност при употреба на вашата компютърна система. 

Богат избор и достъпни цени на процесори, довери се на StokataStoki!

Етикети: процесор