Процесора е основният компонент за всеки компютър. Той не е толкова важен за звука, колкото звуковата карта, но все пак има голямо влияние върху вашето гейминг изживяване. Процесорите на Intel с вграден видео чип са добри в изобразяването на десетки изображения в секунда, но основната им цел на е да възпроизвеждат кадри, а да се справят с обработката и работата на почти всички системни процеси, както и компоненти, процесора обработва мигновенно информация от Дънната платка, Рам паметта, Видео карта, SSD, HDD дискове, Аудио карти и още. Най-добрите процесори за игри биха се справили и с изкуствен интелект, симулация, видео обработка която може да предложи 4K резолюция с прекрасен гейминг при най-новите заглавия при игрите.

Нашият списък с най-добрите процесори за игри към април месец 2022г, мнението е според наши проучвания и наблюдения, цена/производителност и пазар на компютърен хардуер.

#1: Intel Core i9-12900K – Най-добрият процесор за игри

#2: Intel Core i7-12700K – Малко по-бавен, но по-рентабилен като цена от 12900K

#3: Intel Core i5-12600K – Най-доброто решение за масовите геймъри

#4: Amd Ryzen 7 5800X – Средна цена, страхотна производителност

#5: Intel Core i5-12400 – Шампионът по цена/производителност

#6: Amd Ryzen 5 5600X – По привлекателна, но по-скъпа алтернатива на Intel 12400

#7: Intel Core i3-12100F – Бюджетен крал, без алтернатива цена/производителност

Интересно е как едно поколение процесори може да има толкова голямо влияние. Списъкът ни нямаше да бъде толкова ориентиран към Intel, ако бяхме в 2021г. и непременно ще се промени отново, след като AMD отговори на огромния успех на Alder Lake. Въпреки едностранното брандиране, нашите избори за най-добрите процесори за игри обхващат абсолютно всичко. Разберете защо Alder Lake промени играта през 2022г, нашият Intel i9-12900K е поставен на 1-во място в класацията за процесори, които се използват за игри, може да се каже, като дълбоко гмуркане, а след като протечете тази класация използвайте тези знания, за да изберете най-добрия процесор според вашият бюджет и очаквания.

#1: Intel Core i9-12900K, поколение Alder Lake, в продажба от Q4'21

Сокет: LGA 1700 | 16-ядрен (8P+8E) + 24 виртуални ядра | L3 cache: 30MB | Честота 3.20 GHz Up to 5.20 GHz| TDP: 125W | Вградена графика: Да (iGPU) | DDR5/DDR4 | DDR5/DDR4

 • Launched date: Q4'21
 • Ненадмината производителност, независимо от типа на натоварването
 • На по-конкурентна цена в сравнение с AMD Ryzen 5950X
 • Еднонишковата и многонишковата скорост със значително подобрение
 • Звяр за консумация на енергия и отделянето на топлина

След като не бе прието толкова добре поколението Rocket Lake, Intel се нуждаеше от своите нови настолни процесори от 12-то поколение, за да възстанови напълно господството си на пазара. Спокойно може да се каже, че този флагман - Intel Core i9-12900K - е създаден точно за това. Този процесор е чудовище, както по отношение на производителност, така и по отношение на сложността на допълващите се компоненти, необходими, за да работи безпроблемно. Без съмнение това е най-добрият процесор за игри на планетата в момента, но въпросът е дали наистина имате нужда от него?

12900K е върхът, това CPU има радикалната промяна за дизайн при чиповете на Intel Alder Lake, той донесе толкова много иновации, че изискваше нова платформа за работа - LGA 1700. Това автоматично означава, че ако решите да направите ъпдейт или нов компютър, ще трябва да инвестирате в нова дънна платка заедно с DDR5 RAM за предпочитане. Вероятно ще получите най-добрата производителност, защото 12900K се нуждае от неограничен достъп до много енергия и стабилен VRM.

Процесорите на Alder Lake изглеждат различно от своите предшественици. Правоъгълникът напомня за LGA1366, но не е същия. Повечето решения за охлаждане на процесора ще покрият адекватно HIS плочката, но новата форма и размер изискват различен набор от скоби (бракет). Производителят ги предлага като безплатна надстройка, така че не забравяйте да проверите официалният уебсайт, за да разберете как да получите своя бракет.

Общи промени в архитектурата на Интел Alder Lake 12-то поколение:

Промяната в архитектурата се създава с допълнителен продукт и корекции в сериийното производство, получено чрез фундаментална реорганизация на матрицата за създаване на чипове. Intel разчиташе на 14nm процес от времето на Skylake. Новият 10nm производствен процес позволява повече ядра и свързани компоненти, за да заемат по-малко място от преди. Alder Lake също е насочен към бъдещето с поддръжката си за DDR5 и PCIe 5.0. Последното е особено интересно, защото внедрения PCIe 4.0 от Rocket Lake е наполовина по-бавен, спрямо новото 12-то поколение.

Втората най-важна промяна е свързана със състава и разпределението на ядрото. Чиповете Alder Lake вече имат два чифта ядра. Изпълнението или P ядрото, известно като Golden Cove, е блокбъстър. Те имат почти една трета повече инструкции на цикъл, или IPC, от Skylake и една пета повече от ядрата Cypress Cove на Rocket Lake.  Друг набор от Efficiency или E-core с архитектура Gracemont подобрява дизайна с производителност, подобна на Skylake, като същевременно заема само една четвърт от предходното място.

12900K е пълната реализация на тази архитектурна промяна. Той има 8P ядра + 8E ядра, за общо 16 броя физически ядра и 24 броя виртуални, като споделят 30MB кеш L3 между тях. Чипът включва и iGPU с графика Intel® Iris® Xe Graphics, която е сравнима с предишното поколение, макар и с малко по-висока работна честота на видео чипа.

Що се отнася до работната честота, най-добрите процесори за игри разбираемо имат високи резултати. Ако активирате всички функции за овърклок на 12900K, базовата честота на P ядротоще достигне 3,2GHz и ще може да се повиши до 5,2GHz. Ядрото E започва с нищожните 2,4 GHz, но се изкачва до респектиращите 3,9 GHz.

Производителност:

И така, какво означава всичко това за вашия опит с гейминг компютрите? Повечето геймъри умишлено използват компютри, а не гейминг конзоли за игри, тъй като 12900K е огромно предимство не само за игри, но и за какъвто и тип задачи да се изискват, ако съпоставите Intel 12900K с AMD 5950X ще разберете, че ще спестите между 200 и 250лв. за процесор ако закупите Интел. Но независимо дали изпълнявате изчислителни тестове, рендирате, кодиране на видео, използвате Engine за игри като Unreal или дори сърфирате в мрежата, този избор ще е по-адвекатен от малко по-добрите флагманти на AMD.

Страхотен гейминг. Можете да получите до два пъти повече FPS в сравнение с оптимизирани процесори като AMD 5800X. По ирония на съдбата ще видите най-голямата разлика при 1080p, тъй като това е най-зависимата от процесора разделителна способност в масовата употреба. Не че ще го използвате в такава разделителна способност на система, работеща в комбинация с Intel 12900K и GeForce RTX 3090 или подобна видео карта. Въпреки това очаквайте Ultra-set игрите да нараснат до небето през следващите няколко години.

Има две неща, които трябва да имате предвид, преди да купите – безпрецедентна консумация на енергия и генериране на топлина. В сравнение с предишните поколения концепцията за TDP или Total Draw Power за Alder Lake информацията е доста неясна. Това, което някога беше TDP, сега е еталонът за потенциална консумация при базова честота на процесорите Alder Lake, а тя е огромна цели 125W за 12900K. Ако активирате Intel® Turbo Boost Max Technology 3.0 Frequency до 5.20GHz, консумацията на енергия на системата се удвоява, а пък ако решите да овърклокнете CPU, тя може да надмине рекордните 400W, по време на стрес тест ние го установихме. Излишно е да казваме, че ще ви трябва доста мощно захранване, за да поддържате този процесор на максимална производителност.

Това важи и за охлаждането. 12900K беше първият настолен процесор, с който масовите охладители не могат да се справят. Да, това означава, че трябва проучите за добър модел водно охлаждане и да го включите в бюджета, ако сте се спрели на този процесор.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

Безпорно най-добрият процесор за игри до момента.

Поддръжка на всички и дори най-новите технологии, като PCIe 5.0 и DDR5, Thread Director, адекватен и през следващите няколко години.

Със сигурност е предвиден за максимално натоварване 24/7 при много висока производителност.

Вградено видео Intel® UHD Graphics 770, iGPU Iris® Xe Graphics

Минуси: (Ако не създавате нова система най-вероятно ще ви се наложи нов ъпгрейд, и поради нови стандарти се подгответе за следните компоненти).

Нова Дънна платка със сокет LGA1700 и поддръжка на DDR5 памет (ако вече не разполагате с такава).

Нова Рам памет със стандарта DDR5 (ако вече не разполагате с такава).

Ново Захранване, този процесор консумира много енергия препоръчително захранване, ако използвате адекватна външна видео карта в системата e поне 1000W Gold  (ако вече не разполагате с такова).

Ново Водно охлаждане подходящо за процесора (ако вече не разполагате с такова).

Като цяло по-висока цена от масовите процесори.

#2: Intel Core i7-12700K, поколение Alder Lake, в продажба от Q4'21

Сокет: LGA 1700 | 12-ядрен (8P+4E), + 20 виртуални ядра | L3 cache: 25MB | Честота 3.60 GHz Up to 5.00 GHz | TDP: 125W | Вградена графика: Да (iGPU) | DDR5/DDR4

 • Launched date: Q4'21
 • Отлично съотношение на цена-качество.
 • Малко след 12900K, но в същото време надминава повечето процесори на Amd.
 • Страхотна производителност.
 • Голяма консумация на енергия и отделянето на топлина.

Intel i7-12900K несъмнено е един от най-добрият процесор за игри тази година. Много опитни потребители, които се интересуват предимно от игри във високия клас, се насочват именно към този процесор. Ако искате процесор от висок клас, но всъщото време търсите добра цена, по-малко изисквания към захранване и почти никаква разлика в производителността при игрите в сравнение с Intel i9-12900K, то Intel i7-12700K е вашия процесор.

След като 11700K беше наречен като "не толкова вълнуващ продукт", беше чудесно да видим, как неговият наследник от по-ново поколение ще поема короната, като процесор за игри от висок клас. Архитектурно е много подобен на флагмана, отсъствието на четири E-ядра е и най-голямата разлика. В случая имаме 8 многонишкови ядра, което дава на чипа впечатляващите 12 физически ядра и 20 нишки за различни натоварвания.

По-малкото ядра означава, че съществуващите ядра могат да получат ускоряване на тактовата честота при стандартни скорости - съответно 400 и 300MHz. Техните максимални честоти са намалени съответно с 200 и 100MHz, което помага да се намали MTP или максималната турбо мощност до 190W. Въпреки, че е по-спокоен от мощният intel I9-12900K, все пак отново ще ви е необходимо голямо захранване и мощен охладител, за да поддържате 12700K при високо натоварване или overclock.

Intel определя цената на i7-12700K, за да се конкурира директно с AMD Ryzen 7 5800X. Дори може да похарчите по-малка сума за чип на Alder Lake, ако изберете версията KF. Той има същата производителност като i7-12700K, но няма интегриран графичен процесор. И все пак, след като дойде време да купите правилната дънна платка със сокет LGA1700, бързо ще компенсирате разликата.

Въпреки че има същата цена, като най-добрите процесори за игри на AMD, Intel i7-12700K е насочен за конкурент на по-скъпия AMD 5900X. За някои силно многонишкови задачи ще усетите липсата на E ядра. Все пак 12700K се представя на нивото на AMD 5900X, независимо дали играете игри или обработвате видео и аудио. Нещо повече, той побеждава 5800X по същество във всеки геймърски бенчмарк и попада в рамките на няколко заглавия на едно ниво с Intel i9-12900K. Това е и причината да поставим този продукт, като втория най-добър процесор за игри на Intel, тъй като разликата от 5 кадъра или по-малко е незначителна, след като вече сте на над 100 кадъра в секунда.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

За повечето геймъри това трябва да е най-добрият бюджетен процесор от висок клас.

Отлично съответствие на цена и производителност.

Поддръжка на всички и дори най-новите технологии, като PCIe 5.0 и DDR5, Thread Director, адекватен и през следващите няколко години.

Отново е предвиден за максимално натоварване при много висока производителност.

Вградено видео Intel® UHD Graphics 770, iGPU Iris® Xe Graphics

Минуси: (Ако не създавате нова система най-вероятно ще ви се наложи нов ъпгрейд, и поради нови стандарти се подгответе за следните компоненти).

Нова Дънна платка със сокет LGA1700 и поддръжка на DDR5 памет (ако вече не разполагате с такава).

Нова Рам памет със стандарта DDR5 (ако вече не разполагате с такава).

Ново Захранване, този процесор консумира много енергия, препоръчително захранване, ако използвате адекватна външна видео карта в системата e поне 1000W Gold (ако вече не разполагате с такова).

Ново Водно охлаждане подходящо за процесора.(ако вече не разполагате с такова)

#3: Intel Core i5-12600K, поколение Alder Lake, в продажба от Q4'21

Сокет: LGA 1700 | 10-ядрен (8P+4E), + 16 виртуални ядра | L3 cache: 20MB | Честота 3.70 GHz Up to 4.90 GHz | TDP: 125W | Вградена графика: Да (iGPU) | DDR5/DDR4

 • Съпоставим или дори по-добър от 5800X, а и в същото време на по-ниска цена
 • Консумира по-малко енергия в сравнение с по-скъпите чипове Alder Lake
 • Актуализация на голямото поколение
 • Отлична производителност и чудесен за игри

Третият най-добър процесор за игри на Intel заема своето почетно място списъка. Какво прави i5-12600K толкова специален? Можете да го получите в комплект с нова дънна платка и сокет LGA1700 на почти същата цена с един процесор Intel i9-12700K, а в същото време няма да забележите голяма разлика в честотата на кадрите, тук говорим за 1080p. Intel I5-12600K е силно оптимизиран, но и по топъл от своите братя при предишните поколения, не очаквайте да намалите сметките си за ток.

Докато Intel разработваше, но не пускаше това поколение, може да благодарите на AMD, че чипове на Интел като i5-12600K съществуват в момента. Периода беше такъв, че липсата на конкуренция позволяваше на Intel да произвеждат процесори основно с четири ядра и възможно най-много нишки, по този начин това се превърна в златен стандарт за пет години. Пристигането на Ryzen принуди Интел да произвежда процесори за игри с повече ядра. Ето защо i5-12600K има шест ядра за производителност и четири ядра за ефективност с 16 нишки между тях.

Thread Director е неразделна част от архитектурата на Alder Lake, която споменахме в нашия преглед на i5-12900K. Операционните системи и софтуерите все още не са добри в това, как да определят, кои типове задачи да се възлагат и да определят ядра при обработка, тъй като P и E ядрата за момента се третират като еднакви. Thread Director се намесва на ниво чип (Intel поставя вграден микроконтролер вътре в процесора) и по този начин се определя дали заданието изисква повече изчислителна мощност или може да работи във фонов режим. Windows 11 вече има по-добра синергия с чиповете на Alder Lake в това отношение, така че ако изграждате базирана на 12600K система, имате основателна причина да преминете към новия WIndows 11.

Бяхме впечатлени от намаляването към изискванията за повече мощност и отделянето на топлина при i5-12600K. Докато 125W е базовият TDP при 12-то поколение, то при овърклокът ще го увеличи с не повече от 25W. Това е добра новина, ако вече притежавате приличен въздушен охладител, но имайте предвид, че най-вероятно ще се нуждаете от нова скоба за захващане. Разликата в работната честота между i7-12700K и i5-12600K не е голяма. Базовата тактова честота на последния е намалена със 100MHz, и при turbo boost е намален съответно със 100 и 200MHz.

Ryzen 5 5600X не може да се конкурира с най-мощните K процесори на Intel. Ако не друго, 12600K се изправя срещу 5800X. Ако все пак се занимавате професионално с обработване на аудио и видео, рендирате, кодирате или компресирате, този процесор няма да е на 100% подходящ, но за гейминг ще извлечете доста добри резултати. i5-12600K е много привлекателна опция с по-ниска цена от AMD 5800X. Но трябва да вземете предвид, че ще имате нужда от Рам памет DDR5 и дънна платка с чипсет Z690.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

За повечето геймъри това трябва да е един от най-подходящите процесори за игри.

Отлично съответствие на цена и производителност.

Поддръжка на всички и дори най-новите технологии, като PCIe 5.0 и DDR5, Thread Director, адекватен и през следващите няколко години.

Предвиден за голямо натоварване при висока производителност.

Вградено видео Intel® UHD Graphics 770, iGPU Iris® Xe Graphics.

Нормална консумация на енергия при работа с адекватна външна видео карта в една система, примерно 850W.

Не е наложително водно охлаждане, адекватен въздушен охладител ще се справи с процесора при натоварване.

Минуси: (Ако не създавате нова система най-вероятно ще ви се наложи нов ъпгрейд, и поради нови стандарти се подгответе за следните компоненти).

Нова Дънна платка със сокет LGA1700 и поддръжка на DDR5 памет (ако вече не разполагате с такава).

Нова Рам памет със стандарта DDR5 (ако вече не разполагате с такава).

#4: AMD Ryzen 7 5800X, в продажба от Q2'20

Сокет: AM4 | 8-ядрен + 16 виртуални ядра | L3 cache: 32MB | Честота: 3.8 GHz Up to 4.7 GHz | TDP: 105 W | Вградена графика: Не | DDR4

 • Съпоставим с i5-12600K в почти всяко отношение
 • Отлична енергийна ефективност и охлаждане
 • По-ниски разходите за нов компютър или ъпдейт на системата
 • Мощен и актуален

Процесорите на Интел с поколение Alder Lake заемат трите челни места за най-добрите геймърски процесорни за игри през 2022г в нашата класация, това е безспорно доказателство за иновациите при Intel според нашите проучвания. Въпреки, че процесора на AMD Ryzen 7 5800X е вече на повече от година, той е доста адекватен, мощен и предпочитан избор към момента. 5800X е отличен универсален процесор, способен както на игри от висок клас, така и за сериозни изчислителни процеси. Този процесор е малко по-скъп в сравнение с i5-12600K, но все пак компенсира цената с много по-ниски първоначални разходи за сокета на AMD а именно AM4, освен това CPU изразходва осезаемо по-малко енергия в сравнение с топ 3 процесорите на Интел от поколение Alder Lake.

Пускането на първото поколение чипове Ryzen през 2017 г. отбеляза завръщането на AMD с гръм и трясък. Всяка итерация като поколение след това е прогресивно по-добрo от предишнатo. Например, производителността на 5800X е малко зависима от честотата на RAM паметта, която се използва в системата. Intel постигна постепенни подобрения през поколенията, като се съсредоточи върху овърклокване на съществуващите си ядра Skylake. В същото време AMD проправи пътя за подобрения на IPC с всяка нова версия. Zen3 е чудо в това отношение, тъй като 5800X има 19% подобрение в IPC в сравнение с 3800X.

Монолитният чип е основен при архитектурата на AMD 5800X. Той има осем физически ядра, работещи с еднаква базова честота от 3.8 GHz. Процесорът на АМД има по-малко промени в сравнение с поколение Zen2. Този път AMD се фокусириха основно върху усъвършенстване и оптимизиране на главния двигател и единиците отговарящи за зареждане/съхранение на протоколи. Без да ставаме прекалено технични, да кажем, че при AMD Ryzen 5800X се изпитват по-малко затруднения и забавяния, а в същото време може да обработва повече инструкции с голяма ефективност.

Без поддръжка на сокет AM4, AMD Ryzen 5800X не би бил толкова привлекателен процесор. Този сокет и платформа съществуват от самото начало на процесорите Ryzen, като по този начин се продоставя на производителите на дънни платки достатъчно време да отстранят първоначалните си проблеми и да постигнат оптимално производство. В сравнение с наскоро пуснатият сокет на Интел а именно LGA 1700, новите дънни платки AM4 са доста по-достъпни, защото при тях няма промяна на сокета и имат поддръжка към следващите няколко поколениея. Още по-хубаво е, че може да актуализирате BIOS на всички дънни платки с изключение на най-старите AM4 и да се възползвате от поддръжката на PCIe 4.0 от чипа.

Осем ядра с два пъти по-голям брой нишки споделят един и същ 32MB L3 кеш и постигат респектираща работна тактова честота от 4.7GHz. Това не е толкова много, колкото нашите най-добри процесори за игри, но поддържането на честотата от 4.7GHz е доста добре и ще ви позволи да превъзхождате с няколко кадъра своите своите съперници при гейминг.

Независимо от нашата класация, AMD Ryzen 5800X и Intel i5-12600K са много добро попадение. Когато става въпрос за сложни многонишкови изчислителни задачи, чиповете на AMD остават малко по-назад. Но в сравнение с Rocket Lake разликата е стопена.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

Страхотен процсор, както за игри така и за сложни изчислителни процеси.

Отлично съответствие на цена и производителност.

Поддържа се от масовите чипсети и сокети на дънни платки AMD, спестявате от допълнителни разходи за по-скъпи компоненти.

Предвиден за голямо натоварване при висока производителност.

Нормална консумация не енергия при работа с адекватна външна видео карта в една система, примерно 850W.

Минуси:

Не поддържа DDR5, като цяло по-стари технологии.

Препоръчително водно охлаждане, или адекватен въздушен охладител.

#5: Intel Core i5-12400, поколение Alder Lake, в продажба от Q1'22


Сокет: LGA 1700 | 6-ядрен, + 12 виртуални ядра | L3 cache: 18MB | Честота 2.5 GHz Up to 4.4 GHz | Нормална консумация TDP 65W, Макс. TDP: 117W | Вградена графика: Да (iGPU) | DDR5/DDR4

 • Почти толкова добър, колкото и AMD Ryzen 5600X, но на по-ниска цена
 • Отлично охлаждане и ниска консумация на енергия
 • Липсата на E ядро ​​подобрява съвместимостта с повечето програми и софтуер

Новата и тежка категория на Интел, а именно Alder Lake все още не е улегнала и твърде масова, а в същото време тези чипове са с огромна привлекателност за масовия пазар. Intel i5-12400 и i5-12400F със сигурност ще бъдат любими на феновете, защото са евтини, а в същото време получавате почти всичко от най-новите технологии. Очаквайте производителността да бъде малко по-малка от AMD 5600X, но и можете да спестите много за чипа, а и Intel разполага със страхотен вграден графичен процесор.

Intel i5-12400 има по-традиционно разположение на матрицата в сравнение с K-чиповете, пуснати в края на 2021 г. Всъщност матрицата не е същата и тъй като няма E-core, тя има по-малък отпечатък. Разполагаме с шест ядра физически ядра при 12600K, макар и при значително по-ниски тактови честоти. Базовата скорост е по-ниска с 1.2 GHz, a скоростта на Turbo Boost намалява с 500 MHz.

Много хора може да си помислят, че намаляването на тактовата честота и премахването на множителя ще изхвърлят Intel i5-12400 от нашия най-добър процесор за игри. Подобренията на Alder Lake обаче са твърде добри. Чипът е наравно с всепризнатия i7-10700K. В повечето игри чука на вратата и на AMD 5600X и дори може да победи с някой кадър или два в Cyberpunk 2077. Цената също е по-добра и по-ниска с 80-120лв от AMD 5600X.

Също така си струва да се има предвид, че чипът Alder Lake i5 може да използва същата усъвършенствана технология като неговия братовчед K. Така, че вече можете да се насладите на невероятно бързи PCIe 4.0 NVMe скорости на пренос на дискове и накрая разполага с интерфейс PCIe 5.0 за графични карти.

Има още добри новини за потребителите, загрижени за консумацията на енергия. Intel i5-12400 е толкова енергийно ефективен, че Intel го включва и предлага със стандартен охладител. Можете да го замените с евтин въздушен охладител като Arctic Freezer 34 Esports Duo.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

За повечето геймъри това трябва да е един от най-подходящите бюджетни процесори за игри.

Отлично съответствие на цена и производителност.

Поддръжка на всички и дори най-новите технологии, като PCIe 5.0 и DDR5, адекватен и през следващите няколко години.

Предвиден за голямо натоварване при висока производителност.

Вградено видео Intel® UHD Graphics 730.

Нормална консумация на енергия при работа с адекватна външна видео карта в една система, примерно 750W.

Не е наложително водно охлаждане, дори стоковият охранител ще се справи с охлаждането на процесора.

Минуси: (Ако не създавате нова система най-вероятно ще ви се наложи нов ъпгрейд и поради нови стандарти се подгответе за следните компоненти).

Нова Дънна платка със сокет LGA1700 и поддръжка на DDR5 памет (ако вече не разполагате с такава).

Нова Рам памет със стандарта DDR5 (ако вече не разполагате с такава).


#6 AMD Ryzen 5 5600X в продажба от Q2'20

Сокет: AM4 | 6-ядрен + 12 виртуални ядра | L3 cache: 30MB | Честота: 3.7 GHz Up to 4.6 GHz | TDP: 65 W | Вградена графика: Не | DDR4

 • Стабилна производителност и перфектен за игри
 • Невероятна енергийна ефективност
 • Все още мощен и актуален
 • С охладител в комплекта

Ако сте масов потребител, който иска да разполага с компютър от среден клас, но и с малко излишна мощ, то AMD 5600X е най-добрият процесор за игри на AMD. С пускането на intel i5-12400(F) на пазарът, AMD 5600X може да е загубил част от блясъка си. Това обаче изобщо не се отразява на игровата производителност на чипа. AMD има фино настроена енергийна ефективност до почти съвършенство и въпреки това има достатъчно мощ за производителност и игри. Но дали това е достатъчно, за да се оправдае цената?

Преди да дадем заключение, нека не забравяме, че 5600X е на повече от година на пазара и е чудесен пример за това, което можем да очакваме от AMD, със сигурност очакваме доста подобрения в следващите поколения. Той има същото 6-ядрено/12-нишково оформление като AMD 3600X и базова работна честота на увеличение със 100MHz. Въпреки това, в сравнение с 95W, необходими за работа на 3600X, по-новият чип може да направи всичко това само с 65W TDP.

Коефициентът на усилване на IPC е същият, както при AMD 5800X, a и разглобяването на чипа показва същите подобрения в различни области при платформата. Закъснението например, е проблем, който при серия 3000 беше обект на критики, именно това обаче от AMD в крайна сметка успяха да поправят. Физическото оформление е същото, както при най-добрите процесори за игри на AMD, но примерно са деактивирани две от осемте ядра.

Повечето съвременни AM4 дънни платки и DDR4 RAM в комбинация са напълно достатъчни, за да блесне AMD 5600X. Изяснихме как се представя в сегмента i5-12400. Нужно е да уточним, че 5600X печели по всички показатели освен няколко, така че тези два чипа може да се определят, като еднакви в почти всички показатели.

Цената е най-големият недостатък, но! Към момента AMD Ryzen 5600X започва на цени от около 600лв в Box варианта. Той е по-скъп от ADM 3600X, но все пак е приемлив, като се има предвид повишаването на производителността и липсата на реална конкуренция през 2021г. Това също така е достатъчно, за да убеди онези, които искат да изградят нова система, да преминат към по-евтиния и почти идентичен с Intel i5-12400,  тъй като ще трябва да се примитите с по-лаком процесор от към енергия, както и покупка на някои по-скъпи компоненти в системата в сравнение с ADM 5600X.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

Процсор подходящ както за игри така и за сложни изчислителни процеси.

Отлично съответствие на цена и производителност.

Поддържа се от масовите чипсети и сокети на дънни платки AMD, спестявате от допълнителни разходи за по-скъпи компоненти.

Предвиден за голямо натоварване и висока производителност, дори със стандартен охладител.

Нормална консумация не енергия при работа с адекватна външна видео карта в една система, примерно 750W.

Минуси:

Не поддържа DDR5, като цяло по-стари технологии.

По-висока цена спрямо конкурентите процесори на Intel.

#7 Intel Core i3-12100F, поколение Alder Lake, в продажба от Q1'22Сокет: LGA 1700 | 4-ядрен, + 8 виртуални ядра | L3 cache: 12MB | Честота 3.3 GHz Up to 4.3 GHz | Нормална консумация TDP 58W, Макс. TDP: 89W | Вградена графика: Не | DDR5/DDR4

 • Големи печалби в сравнение с предшествениците
 • Идеален за игри и други натоварвания
 • Ненадминат в своя сегмент
 • Ниска цена

Процесор Intel i3-12100F е в списъка на най-добрите процесори за игри? Сега както ще Ви опишем този продукт, като най-впечатляващото е, че цената според MSRP е под $100, а това е наистина страхотно. Покупката на процесори Alder Lake е по-голяма, в сравнение с чиповете i5 от 11-то поколение, а от AMD за момента дори нямат отговор за 12-то поколение на Intel, а именно Alder Lake.

12100F е наследен процесор, който най-добре пасва на 12400. F в името му означава, че няма вградена видео графика (iGPU). Това го прави по-евтин за закупуване, но елиминирайте изненадите, като се уверете, че разполагате или ще имате възможност да закупите и да се снабдите с подходяща външна видео карта. Процесорите i3 и i5 имат една и съща платформа, а по-евтините процесори имат само четири P ядра, способни на многонишковост. За да се компенсира, тяхната базова тактова честота с 800MHz по-висока от i5-12400 при Max Turbo Frequency. Четирите ядра споделят 12MB L3 кеш, същият размер, както при 11400F.

Въпреки че е най-добрият процесор на Alder Lake по отношение на охлаждането, 12100F все още е с няколко градуса или два повече в сравнение с AMD 5600X. Той идва със същия охладител като 12400, за да поддържа температурата в съответните норми.

Благодарим на Intel, че направи процесорите i3 способни да изпълняват еднонишкови и многонишкови задачи сега и за в бъдеще. Той носи поддръжка на PCIe 5.0 и може да достигне диапазона от 200+ FPS при 1080p, когато работи с оптимизирани игри, като Doom Eternal, захранвани от някой от най-новите графични процесори.

Преди Rocket Lake намирането на начини за повишаване на резултатите от многонишковите натоварвания не беше приоритет за Intel. Едно поколение по-късно този подход успешно се разшири в i3 пространството. Всъщност, независимо от типа задача, 12100F побеждава най-иновативния процесор от предишното поколение – 11400F.

Както винаги, като минус към 12-то поколение на Интел можем да отбелижим, че за реализирането на пълния му потенциал се изисква да закупите DDR5 памет и съответната дънна платка. Такава памет и дънна платка са обикновено по-скъпи автоматично ще повишат цената при закупуване на такъв евтин процесор. Не се притеснявайте твърде много, тъй като ще получите общатата възвръщаемост на инвестициите с факта, че няма да Ви се налага да сменяте хардуер в следващите няколко години.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Плюсове:

Процсор подходящ, както за игри така и за леки изчислителни процеси.

Отлично съответствие на цена и производителност, без аналог в цената.

Предвиден за натоварване и висока производителност, дори със стандартен охладител.

Поддръжка на всички и дори най-новите технологии, като PCIe 5.0 и DDR5, адекватен и през следващите няколко години.

Ниска консумация не енергия при работа с адекватна външна видео карта в една система, примерно 650W.

Минуси:

За да се възползвате максимално от него, е необходим по-скъп хардуер с DDR5 памет и съответната дънна платка.

Процесор от нисък клас, по-малка производителност.

Без вградена видео карта.


Можем да направим още за Вас!
В същото време може да се доверите изцяло на нас и ние с нашите професионалисти да сглобим безупречна гейминг машина в сервиза ни според вашите изисквания.
Също така винаги може да се свържете с нас или да ни пишете, а ние ще Ви консултираме с избора на хардуер напълно безплатно.
Ако закупите частите от нас няма да заплащате такса за асемблиране (сглобяване) на компютър, още нещо, дори можем да Ви предложим по-добра цена, за повече информация Спести до 10% от цената на своя Компютър.
Цялата процедура може да се задвижи онлайн, без да е необходимо посещение на място в сервиза.
За всякакви въпроси и помощ винаги може, да се свържете с нас, чрез някоя от формите ни за контакт.


Надавяме се тази статия да е била полезна за Вас, ако е така може да я споделите с Вашите приятели, благодарим Ви!


Авторско право: Източник на информация е StokataStoki.bg. Авторските права принадлежат на автора и не могат да бъдат възпроизвеждани без разрешение!